top of page

Beskytt Synet Ditt: En Essensiell Guide til Vernebriller i Arbeidslivet

Våre øyne er blant kroppens mest følsomme organer, og de er stadig utsatt for støv, kjemikalier og skarpe objekter som kan forårsake alvorlige skader eller til og med permanent synstap. For de som jobber i industrier hvor materialer kuttes, slipes eller bearbeides, eller der det finnes farlige kjemikalier og skarpe gjenstander, er risikoen for øyeskader betydelig. Slike hendelser kan ikke bare utgjøre en risiko for arbeidernes helse, men kan også føre til kostbare forsinkelser og potensielle juridiske problemer.


Den enkleste og mest effektive måten å forebygge disse skadene på er å bruke passende vernebriller tilpasset jobbens spesifikke krav. Ifølge Bureau of Labor Statistics (BLS) kan riktig personlig verneutstyr (PPE) forhindre 90% av alle øyeskader på arbeidsplassen. Overraskende nok viste en undersøkelse fra BLS at tre femtedeler av arbeidere som hadde fått øyeskader ikke brukte vernebriller fordi de ikke trodde det var nødvendig.


Under ANSI Z87.1-standarden satt av American National Standards Institute, må arbeidere ha tilgang til egnede vernebriller som beskytter mot slag, ikke-ioniserende stråling og væskesprut. De trenger også riktig opplæring i viktigheten av dette verneutstyret og hvordan det vedlikeholdes over tid.

Velge Riktige Vernebriller: Vernebriller som overholder ANSI Z87.1-standarden gir beskyttelse mot både lave og høye hastighetsimpakter, varme, kjemikalier, støv og optisk stråling. Selv om disse brillene er tilstrekkelige for mange situasjoner, bør man vurdere ytterligere faktorer avhengig av den spesifikke jobben og farer.


Noen briller har belegg som øker holdbarheten eller synligheten under spesielle forhold, som anti-dugg eller ripefaste belegg. De fleste fargetoner er innebygd i brillene, men det finnes også utskiftbare fargetoner for de som arbeider under forskjellige lysforhold. Spesielle oppgaver, som sveising, krever spesielle belegg og beskyttelse som vanlige vernebriller ikke kan tilby.


Materialer Betyr Noe: Materialene som brukes i vernebriller varierer, med de fleste laget av lette og holdbare plast eller polykarbonater. NXT Polyuretan eller Trivex-linser tilbyr utmerket optisk klarhet og er mer slagbestandige, men kan være ganske kostbare. Akryl er et annet alternativ som er lettere og billigere, men mindre holdbart enn polykarbonat. Optiske glasslinser var populære tidligere og ga god ripebestandighet og synlighet, men er tyngre og mangler betydelig slagmotstand.


Passform og Kompatibilitet: Vernebriller gir kun beskyttelse hvis de faktisk bæres riktig. Brillene skal sitte sikkert på personens ansikt og ikke falle av når de bøyer seg ned eller ser ned. Noen par er universalt tilpasset, men alle har forskjellige ansiktsformer. Bedrifter bør tilby briller i forskjellige størrelser for å imøtekomme mannskapet. Hvis brillene ikke passer, kan de trenge å justeres av en fagperson. Ørestropper og stropper rundt halsen forhindrer at briller faller på gulvet, noe som reduserer risikoen for skade. De må også fungere sammen med annet viktig sikkerhetsutstyr, inkludert hjelmer, åndedrettsvern og ansiktsskjold hvis dette utstyret er nødvendig på jobben. Ingen bør unngå å bruke vernebriller eller annet sikkerhetsutstyr fordi de er ubehagelige å ha på.


Spesielle Linser og Resepter: Arbeidere som trenger reseptbelagte linser kan bruke vernebriller designet for å passe over deres vanlige briller eller velge reseptbelagte vernebriller som er spesielt laget for deres behov. Det er avgjørende å velge riktig vernebriller før reseptlinser blir laget. Kontaktlinser anbefales ikke i miljøer med luftbårne partikler, da partiklene kan komme under linsen og forårsake irritasjon eller skade.


Opplæring av ansatte om hvordan og hvorfor de skal bruke vernebriller er den beste måten å forebygge ulykker og sikre alles sikkerhet på jobben.

bottom of page