top of page

Effektiv Risikovurdering og Valg av Øye- og Ansiktsbeskyttelse

En effektiv risikovurdering vil avsløre behovet for øye- og ansiktsbeskyttelse. Sikkerhetsbriller velges basert på identifisert fare (flygende partikler/partikler, fint støv/tåke, væske-sprut, infrarød eller UV-lys) etterfulgt av den passende typen (wrap-around briller eller sideskjold, ventilerte eller uventilerte vernebriller, filtrerte linser) av ramme og linse. Sikkerhetsbriller må oppfylle visse krav (standarden for øyebeskyttelse i Europa, Australia/New Zealands), som tar for seg typen øyebeskyttelse som trengs for å møte faren. Øyebeskyttelse er imidlertid ikke den eneste overveielsen å gjøre i utvalgsprosessen.


Lens color offers additional protection, based on risk assessment findings. Studies show that employees will not wear eye protection unless it is comfortable, fits properly, or functions well. Linsefarge kan påvirke ansattes beskyttelses- og ytelsesnivåer og gi et bedre valg. Linsefarge er ikke det samme som en filtrert linse. Filter beskytter brukere mot overdrevent sterkt eller skadelig lys, som når man slipt metall, sveiser, og arbeider rundt lasere. Linsefarge filtrerer ikke skadelige lysstråler, men det kan redusere øyestrain og forbedre belysningen for bedre komfort og funksjon.

Hvis linsefargen misforstås, kan den bli en "månedens favoritt" når ansatte vil ha linsen bare på grunn av hvordan den ser ut. Dette kan bli dyrt for en arbeidsgiver når de oppdager at når øyebeskyttelsen er utstedt, slutter ansatte å bruke den fordi den ikke lar dem se ordentlig. Linsefarge må være en del av arbeidsgiverens risikovurderingsfunn. Ansatte kan delta i utvalgsprosessen ved å prøve ut briller, men fargevalget er en ledelsesbeslutning.

Det er hovedsakelig seks linsefarger å vurdere når du velger sikkerhetsbriller. Disse fargene er klar, røyk, rav, inne/ute, brun og farge-speil. Tilleggs linse-design kan inkludere duggfrie og ripebestandige belegg og polariserte linser. Sikkerhetsbriller kan også inkludere beskyttelse mot ultrafiolett (UV-A, -B) lysstråler.


Her er de vanligste linsefargene og deres passende bruksområder:

Klar linse: For "normale" lysforhold, enten innendørs eller utendørs. Gir beskyttelse i et riktig opplyst arbeidsområde eller utenfor når sterkt gjenskinn eller miljøforhold som snø ikke er faktorer. Tillater også at brukerens pupiller er synlige for andre.

Røykfarget linse: Ideell for utendørs arbeid i solrike miljøer eller områder med gjenskinn. Reduserer øyestrain på brukeren og gir en grad av komfort som en klar linse ikke kan gi i det lyse miljøet.


Ravfarget linse: Anbefales når du jobber i dårlig belysningsforhold - områder med begrenset belysning, soloppgang eller solnedgang utendørsaktivitet, utendørs nattarbeid eller nattkjøring. Tiltrekker lysstråler for bedre kontrast i dårlige lysforhold og forbedrer former og skygger.

Inne/ute linse: Klar linse med et lett ytre speilbelegg. Reduserer øyestrain og tillater bedre synlighet på lyse solfylte dager eller i områder med betydelig gjenskinn, som på snø eller vann.

Brun linse: Reduserer øyestrain på lyse solfylte dager eller i områder med betydelig gjenskinn. Populær blant arbeidere på båter, skianlegg eller der maksimal gjenskinnreduksjon er nødvendig.

Farge-speil linse: Har et eksternt belegg som reflekterer lys over en røykfarget linse for å betydelig redusere øyestrain fra naturlig lys og gjenskinn. Passer for militære, bygge- eller utendørs mobile utstyr- og lastebiloperatører.


Enhetens brukerstudie fra en storkonstruksjonsbedrift viste at bruk av ravfargede linser betydelig forbedret synligheten og reduksjonen av øyeanstrengelse under utendørs nattarbeid. Dette førte til en betydelig nedgang i antall øyestampe-relaterte ulykker. Disse resultatene understreker viktigheten av å tilpasse linsefargen til arbeidsmiljøet og arbeidsoppgavene for optimal sikkerhet og ytelse.

bottom of page