top of page

Sikkerhetsforanstaltninger mot Fallende Verktøy på Arbeidsplassen

Fallende verktøy representerer en betydelig risiko for arbeidere på høyden, selv de som bruker hjelm. Et så lett objekt som en skiftenøkkel kan oppnå en hastighet på nærmere 130 kilometer i timen hvis den faller fra 60 meter. Det understreker viktigheten av å iverksette tiltak for å forhindre at bærbart verktøy faller fra arbeidsområder i høyden.


Arbeidere må sikre verktøyet til arbeidsflaten for å hindre at det faller ned til lavere nivåer eller bakken. Ved å feste verktøyet forbedres også arbeidsplassens effektivitet ved at tilgangen til utstyret blir enklere. Arbeiderne slipper å lete etter nødvendige gjenstander, da de enkelt kan følge festet til verktøyet for å finne det så raskt som mulig.


Forebygging av fallende objekter handler om å finne måter å forhindre at verktøy faller fra høyden. Alt fra små verktøy til flere skruer som ligger for nær kanten av en høy arbeidsflate, kan bli et fallende objekt hvis det ved et uhell blir slått ned eller blåst av vinden til et lavere nivå. Andre farer kan inkludere gjenstander oppbevart i lommer, poser eller sekker som ikke er godt nok sikret.


Den enkleste måten å feste et verktøy på er å bruke et som har et innebygget festepunkt. Verktøy som er klare for festing, betegnes som "tether ready", men festepunktet må være belastningsvurdert for verktøyets totale vekt for å sikre at festet kan bære vekten.


Festepunkter kan inkludere D-ring snorer, D-ring og hurtigviklebånd, og verktøyklemmefestet. Festepunktet må kobles til et ankerpunkt ved hjelp av en løpestreng eller en selvinntrekkende livline, som vil fange verktøyet hvis det faller.


Verktøy over 2,3 kilo bør festes til et fast ankerpunkt på den opphøyde overflaten. Hvis verktøyet veier mindre enn 2,3 kilo, kan det festes til et verktøybelte, beltestropp, hylster eller håndleddsbånd. Arbeidere og byggefirmaer bør gjøre sitt beste for å bruke verktøy som er klare for festing når de jobber i høyden for å forhindre skader.


Et godt grep om verktøyet forhindrer også at det glipper og faller. Arbeidere bør bruke hansker med forsterket grep for å holde verktøyet i hendene.


Arbeidsgivere må trene arbeidere på hvordan de skal feste verktøyet sitt riktig. De bør også sette opp skilt som minner mannskapet om å feste verktøyet før arbeidet starter. Alle bør ta seg tid ved starten av hver vakt til å inspisere løpestrengene og festepunktene for å sikre at de er intakte. Løpestrenger bør erstattes hvis de ser frynsete eller svake ut.


Å holde verktøy festet er et must i høyrisikoindustrier som bruker verktøy og utstyr i områder der de kan falle. Arbeidere må også bruke hjelmer i disse miljøene for å beskytte seg mot hodeskader.

Arbeid i høyden øker risikoen for fallende objekter. Bygge- og reparasjonslag kan referere til denne informasjonen for å forbedre nøyaktigheten og arbeidsplassens sikkerhet.


Rick Pedley, President og CEO for PK Safety, sluttet seg til familiebedriften i 1979. PK Safety, en leverandør av yrkessikkerhet og personlig verneutstyr samt produsent av deres egen nye FR-linje Grit, har vært i drift siden 1947 og tar OSHA, ANSI, PPE og CSA arbeidssikkerhetsutstyr på alvor.

bottom of page