top of page

Sikkerhetstiltak for Arbeid i Kulde og Vinterforhold på Byggeplasser

Kalde temperaturer kan være farlig for arbeidsgivere og deres arbeidere. Menneskekroppen kan bare tåle så mye eksponering for kulden. Når kroppen ikke lenger kan varme seg selv, kan personen oppleve en rekke smertefulle tilstander, inkludert frostbitt, tørrfrost, og hypotermi. Arbeidere er i fare for kuldestress når de er utsatt for temperaturer under 0 grader Celsius. Vedvarende eksponering for kulde kan føre til permanent skade og til og med død. Andre, som de med dårlig sirkulasjon og eksisterende helseproblemer, kan være mer følsomme for lave temperaturer, noe som øker risikoen for skade.


Kulden kan også gjøre det vanskeligere for arbeidere å utføre jobben sin. De kan ha problemer med å gripe verktøy og gjenstander eller arbeide utendørs i lange perioder. Regn, is og snø øker faren for fall. Arbeidsgivere må ta forholdsregler for å hindre vinterskader, inkludert kuldestress, når ansatte arbeider i et kaldt miljø.


Individer som jobber utendørs for sitt levebrød, er mest utsatt for kuldestress og andre vinterskader, inkludert de i bygge-, landbruks-, fiske- og nødhjelpsindustriene. Disse personene jobber vanligvis utendørs, uavhengig av været. De står også overfor økt risiko for å skli eller falle hvis bakken er våt, frossen eller dekket av snø. Men arbeidere trenger ikke å være utenfor for å oppleve kulden. De som jobber med eller i kalde lagringscontainere og frysere, kan også være i fare for kuldestress, inkludert slaktere, lagerarbeidere og de i farmasøytisk industri.

Alle som jobber eller oppholder seg i et rom som er under 0 grader Celsius, må ta forholdsregler for å beskytte seg mot skade. Arbeidsgivere og organisasjoner som håndterer disse risikoene, bør først gjennomføre en sikkerhetsvurdering for å identifisere spesifikke farer. Selv om OSHA ikke har en spesifikk standard for de som jobber i kalde miljøer, er arbeidsgivere ansvarlige for å beskytte arbeiderne sine mot skade.


Selskapet bør begynne med å registrere og spore temperaturen i arbeidsmiljøet for å få en følelse av om arbeiderne deres er i fare. Teamet bør ta hensyn til plutselige temperaturforandringer og justere beregningene for vindkulden. Ved å sjekke været regelmessig, bør ledere også ta hensyn til mulige snøstormer og overskudd av fuktighet, noe som kan føre til at bakken fryser over. Dette er spesielt farlig for ansatte som jobber på opphøyde flater. Ytterligere barrierer og fallbeskyttelse kan være nødvendig.


Når selskapet har identifisert alle mulige risikoer, bør teamet gjøre alt som er mulig for å redusere eksponeringen for arbeidere ved å gjøre endringer i arbeidsmiljøet. Å flytte arbeidere innendørs vil bidra til å beskytte dem mot kulden. Hvis arbeid utendørs er uunngåelig, bør teamet vurdere å jobbe ute i de varmeste timene på dagen og unngå å være ute under farlige forhold. Arbeidere bør ha tilstrekkelig tid til å hvile i løpet av skiftet med tilgang til et oppvarmet pauserom for å varme seg når de ikke arbeider. Dette kan inkludere å rotere arbeidere inn og ut av det kalde miljøet. Når de står overfor vintervær, må teamet fjerne snøen og bryte isen med salt før arbeiderne begynner skiftet sitt. Individuelle ansatte bør se etter måter å fjerne isen eller snøen på uten å gå på opphøyde flater eller okkupere farlige områder. Hvis det å okkupere disse områdene er uunngåelig, bør teamet teste overflaten for å se om den er strukturelt solid. Hvis miljøet er under null grader, bør selskapet utvikle en strategi for respons på kuldestress slik at arbeiderne vet hvordan de skal reagere i en nødsituasjon. Dette kan inkludere å flytte personen til et varmere miljø, bruke førstehjelp på skader, og varsle de rette myndighetene. Selskapet bør også ha en plan for å håndtere vinterskader. Hvis et område ikke kan gjøres trygt for menneskelig okkupasjon, bør det stenges av for personell med riktig skilting.


Alle som jobber i et kaldt arbeidsmiljø, må ha på seg riktig vintertøy, inkludert tykke bukser, støvler, jakke, hansker og ørepropper eller lue, for å holde seg varme ute. Arbeidere bør kunne legge til ekstra lag etter behov etter hvert som temperaturen endres. De ytterste lagene bør være vanntette, og arbeidere må dekke så mye av huden som mulig. Ermene på jakken deres bør strekke seg over hanskene, og buksebeina bør strekke seg over sokkene og støvlene for å forhindre at fuktighet slipper inn. Selv om arbeiderne vil være ute i kulden, kan de fortsatt jobbe opp en svette, så pustende, hurtigtørkende og fukttransporterende klær bør vurderes.

Arbeidsgivere bør gi ekstra lag og varmende materialer for de som trenger det, inkludert håndvarmere, ekstra hansker, luer og termisk bekledning. Klærne bør komme i et bredt spekter av størrelser for å imøtekomme alles behov. Klærne bør være komfortable og verken for stramme eller for løse. Hvis arbeidet foregår i tøffe utendørsforhold som tungt regnfall eller snøstorm, bør høy synlighetsklær og personlig verneutstyr også brukes, slik at arbeiderne kan sees og være trygge. Arbeidere bør overvåke kroppstemperaturen gjennom skiftet og sjekke seg selv for symptomer på kuldestress, inkludert utmattelse, forvirring, desorientering, overdreven skjelving og tap av koordinasjon. Individene bør ha tilgang til tørre, varme områder hvis de føler seg utmattet eller mister følelsen i ekstremitetene.


Arbeidsgivere er ansvarlige for å tilby et sikkert arbeidsmiljø for sine ansatte. Alle må gjøre sin del for å forebygge vinterskader. Når arbeidsmiljøet er ryddet for alle mulige farer, bør arbeidere bruke personlig verneutstyr for å beskytte seg mot elementene. Været kan endre seg uten varsel, og selskaper må være forberedt på alt.

bottom of page