top of page

Sikkerhetsveiledning for sveising: Beskyttelsesutstyr for sikker sveising

Sveising er en essensiell del av mange produksjons- og monteringsprosesser, og sysselsetter et stort antall mennesker globalt. På grunn av jobbens art - å jobbe med høye temperaturer og smeltede metaller - er skader sannsynlige. Personlig verneutstyr (PPE) kan bidra til å redusere risikoen for skader eller ulykker i sveiseindustrien. Her er din ultimate guide til sveisesikkerhet og PPE, slik at du kan være trygg på jobben. Alle sveisere må forstå hvordan de kan beskytte seg mot farene som arbeidsplassen deres kan bringe.

Vanlige sveisesikkerhetsfarer

Å forstå de vanlige risikoene du kan møte på arbeidsplassen er avgjørende. Ifølge informasjon samlet inn av OSHA, inkluderer disse farene:

  • Eksplosive gasser

  • Brannfarlige stoffer

  • Sveising og skjæring av røyk og damp

  • Elektriske støt

  • Sveisestråling og ultrafiolett (UV) stråling


Beskyttelse av hender

Selv under de beste forhold krever sveisejobber nærhet til høye temperaturer og smeltede metaller. Menneskelig hud er ikke ment å tåle disse forholdene, så beskyttelse er avgjørende. Velg hansker som er komfortable å jobbe med over lengre perioder. Hansker med kuttresistens er nyttige, samt sveisehansker laget av naturlige eller kunstige materialer, designet for å beskytte deg mot den brennende varmen.


Beskyttelse av hud

Hendene dine er ikke det eneste kroppsarealet som trenger beskyttelse mot varme og flygende gnister av smeltet metall. Velg tettvevde stoffer laget av bomull eller ull, helst behandlet med flammehemmende kjemikalier. Standard ull eller bomull kan være brennbart, og kunstige materialer som polyester eller akryl er laget av plast og kan smelte på huden hvis de tar fyr. Hvis et komplett antrekk av flammehemmende klær ikke er et alternativ, kan en sveisejakke eller forkle være et godt alternativ for å beskytte garderoben din mot flytende metallgnister.


Beskyttelse av øyne og ansikt

Øynene er en viktig del av en sveisers håndverk, men de er også en av de mest sårbare delene av kroppen. Øyebeskyttelse er nødvendig for å beskytte øynene mot smuss og gnister. Eksponering for konsentrert UV-lys oppfører seg som en solbrenthet på hornhinnen. Disse lysbrannene er smertefulle og kan ta flere dager å lege. Enhver hår på hodet eller ansiktet ditt kan også representere et antennelsespunkt som trenger beskyttelse. En sveisehjelm og maske kan oppfylle begge disse oppgavene ved å beskytte øynene mot UV-lys fra sveisen og beskytte hodet og ansiktshåret ditt mot flygende gnister eller dråper av smeltet metall.


Beskyttelse av føtter

Som med enhver industriell innstilling, er riktig fottøy avgjørende for enhver sveise-PPE-bygning fra topp til tå. Sørg for at du bruker høy-top, lukket-sko, helst laget av lær, for å tilby ekstra brannhemmende egenskaper. Du kan også ønske å bruke sveisespats eller varmebestandige dekkgarn for å beskytte den nedre halvdelen av kroppen mot smeltet metall og fallende gjenstander. Ståltåstøvler kan legge til et ekstra lag med beskyttelse hvis du har en tendens til å slippe tunge ting på tærne dine, men de er ikke strengt nødvendige. Se på dem som en bonus.


Beskyttelse av hørsel

Sveising er ikke en bransje du vanligvis assosierer med støy, men hørselsbeskyttelse er nødvendig hvis den genererer lyd som er høyere enn 85 desibel. Å lytte til nivåer på dette nivået i mer enn åtte timer om gangen kan føre til progressiv hørselstap. Jo lenger du lytter eller jo høyere lydene er, desto større er risikoen. Hver 3 dBA økning i volum halverer den sikre lyttetiden, så du er nede i to timer når du når 91 dBA. Den enkleste måten å beskytte hørselen og forhindre arbeidsrelatert hørselstap på er å bruke riktig tilpasset beskyttelse. Øreklokker eller hodetelefoner er vanlige, men hvis de ikke passer under sveisehjelmen din, kan øreplugger oppfylle samme oppgave ved å redusere støyen du hører.


Beskyttelse av respirasjonssystemet

Sveiseavgasser består vanligvis av en blanding av silikater, fluorider og metalloksyder, atomisert av sveiseprosessen og kastet ut i atmosfæren. Det siste stedet du vil at disse avgassene skal ende opp er i lungene dine. Overeksponering for sveiseavgasser kan skade lungene, leveren, nyrene og beinene, opp til og med noen varianter av kreft. Yrkesmessig lungesykdom og lungekreft er de vanligste lidelsene forbundet med eksponering for sveiseavgasser. Hvis du jobber med jern eller stål, er en N95-maske ofte mer enn nok til å holde deg fra å inhalere avgasser og partikler som kan forårsake respirasjonsskader. For andre metaller anbefales det å oppgradere til en N95-respirator eller en N99-maske. Osonet generert av lysbuesveising krever en mer kompleks respirator for å sikre at du ikke inhalerer alle disse avgassene. Manuelle ventilasjonspraksiser kan også bidra til å fjerne avgassene fra sveiserommet ditt.


Beskyttelse av alle andre

Du er ikke den eneste som er i fare ved sveising. Enhver i umiddelbar nærhet kan fange noen flygende gnister eller puste inn lungene med avgasser. Sveisesikkerhetsveiledningen din bør inkludere installasjon av boder med røykhetter eller andre manuelle ventilasjonsverktøy. De skal være laget av ikke-brennbare materialer som beskytter mot UV-lys. Hvis det er designet riktig, bør det sikre alle som jobber ved siden av sveisejobben, med bare et minimalt behov for ekstra PPE. Bare personer riktig utstyrt med sveise-PPE skal tillates inn i boden mens en jobb pågår. Innføring av sveiseboder bidrar til å forhindre eventuelle skader og skader på personer som går forbi.

Skap en sveisesikkerhetsveiledning som inkluderer sveising PPE

Gjennom sin egen natur kan sveising være en av de farligste jobbene - men det trenger ikke å være det. Å bruke riktig sveise-PPE og opprette en sveisesikkerhetsveiledning kan bidra til å forhindre mange av disse skadene og gjøre arbeidsplassen din tryggere. Ulykker er ikke alltid forhindret, men det er mulig å redusere skaden.

bottom of page