top of page

Tre essensielle tips for å øke sikkerheten på arbeidsplassen om vinteren

Når vinteren nærmer seg, øker risikoen for sklifall, snubling og fall betydelig. Likevel krever det ikke noe julemirakel for å sikre ansattes sikkerhet i de kaldere månedene. Enkle tiltak som å vurdere farene ved gulvsikkerhet, implementere effektive skotøypolitikker og fornuftig bruk av varmeovner kan betydelig forbedre sikkerheten på arbeidsplassen. Her er tre tips for å hjelpe til med å redusere vintersikkerhetsrisikoer effektivt:


  1. Vurder og adresser farene ved gulvsikkerhet: Vintervær bringer ofte uforutsette farer som isete parkeringsplasser og snø som føres inn på arbeidsstøvler, noe som fører til glatte gulv. Vridde inngangsmatter kan også presentere risikoer. For å takle disse problemene proaktivt, er det nyttig å starte med en omfattende risikovurdering. Evaluer potensielle farer som isoppbygging, våte inngangspartier og ujevne overflater. Gå regelmessig gjennom denne sjekklisten for å sikre at miljøet forblir sikkert og juster etter behov.


  1. Implementer og håndhev en skotøypolitikk: Betydningen av passende fottøy kan ikke overdrives for å forhindre vinterrelaterte ulykker. Enhver som har brukt upassende sko, som tennissko i en snøstorm, kan bekrefte ubehaget og risikoen som er involvert. En god skotøypolitikk bør spesifisere typer yttersåler, tråder og materialer som kreves, som sklisikre og vanntette funksjoner, muligens inkludert sikkerhetståforsterkninger. Sørg for at politikken er tydelig kommunisert og overholdt ved å hjelpe med kostnadene for passende fottøy og utføre regelmessige kontroller for å sikre overholdelse. Vurder også å tilby tilbehør som snøspiker over sko for ekstra grep i snørike forhold, husk å fjerne dem innendørs for å forhindre innendørs glidning.


  1. Forvalt innendørs oppvarming klokt: Å slå på varmen i arbeidsområder gir ikke bare komfort, men hjelper også med å forhindre isete forhold innendørs. Å opprettholde en konsekvent temperatur reduserer kondens på vinduer og dører, noe som kan føre til glatte gulv under dem. Bruken av varmeovner må imidlertid håndteres nøye for å unngå varmerelaterte risikoer. Regelmessige sjekker og vedlikehold av oppvarmingssystemer er avgjørende for å sikre at de bidrar til sikkerhet i stedet for å utgjøre ekstra farer.


Som alle sikkerhetstiltak krever vedlikehold av en sikker arbeidsplass om vinteren konsekvent innsats og regelmessige gjennomganger. Om mulig, tilordne en dedikert ansatt til å overvåke og regelmessig vurdere sikkerhetstiltak. I situasjoner med begrensede ressurser, vurder å rotere disse ansvarsområdene blant ansatte eller innlemme dem i lederroller.


Konsekvens er nøkkelen i arbeidsplassens sikkerhet Rutinemessig overvåking og kontinuerlig gjennomgang av potensielle farer er avgjørende for å holde arbeidsplassen din sikker. Ved å implementere disse strategiene kan du sikre at anlegget ditt forblir sikkert, effektivt og ulykkesfritt gjennom vintermånedene. Sikkerhet er en kontinuerlig innsats, og med de riktige politikkene og praksisene kan du betydelig redusere risikoene forbundet med vinterforhold på arbeidsplassen.


bottom of page